Det må være lov å sette krav for et titteljagende Spurs: Alt annet enn en total overkjøring mot Newcastle vil være for fiasko å regne, målt opp mot lagets uttalte målsetting for sesongen.


Vidar Daatland

Ansvarlig redaktør og Tottenham-fan

Vidar kommenterer stort og smått om fotball.


Tottenham tok en Rocky Balboa

For en kamp det var mot Manchester City sist! Et poeng ble sikret. Fremskritt sammenlignet med forrige sesong. Et lite jafs. Nam.

Det var helt greit at det skjedde i en kamp hvor laget ble totalt overkjørt i spill og sjanser. Det er godkjent. Over forventning. City er i ferd med å utvikle et Spurs-kompleks. De ga alt de hadde. Kapow! Smash! Bom! I god Rocky Balboa-stil tok Tottenham imot julingen. Gikk ned for telling. Reiste seg og slo tilbake med kirurgisk presisjon. Ding ding. Poeng.

Nå venter Newcastle. På hjemmebane. Bunnlaget. Et forhåndsservert slakt klart til å fortæres. Kontrasten kunne ikke blitt større. Nå er det Tottenhams tur til å denge løs. Kapow! Smash! Bom! Shoryuken!

For Liverpool og Manchester City har begge vist hvor vanvittig gode de fortsatt er (i tilfelle noen tvilte på det). Nå forlanges det at Tottenham gjør det samme.

Bør utnytte kaoset til sin egen fordel

Jeg skrev før forrige kamp at Tottenham like godt kunne pelle seg tilbake som middelhavsfarer om de ikke viste bedring fra forrige sesong. Det ene poenget mot Manchester City er nettopp det. Forbedring. Neste steg er overkjøring. For alt annet enn total dominans vil være en liten skuffelse. Det bør forventes meg kvalitetsspill à la hva City og Liverpool har vartet opp med. Jeg fristes lite av at laget skal romstre rundt og konkurrere med de siste sesongers surrelag Arsenal, Chelsea og Manchester United.

For det vil være flaut. De lagene fortjener tålmodighet, de har nok å ta fatt på. Det gjelder ikke for Spurs. For laget har, som nevnt, ingen unnskyldning. Spurs skal være bedre enn som så. Det skal bruke kaoset hos Manchester United og sine London-rivaler til sin fordel. Trøkke inn gasspedalen og se VAR-furtne rødkledde i speilet, med full fart mot Liverpool og City der fremme i det fjerne. Vroooom.

Derfor er kun en overbevisende seier mot Newcastle godt nok.

Dette er ikke ment som en fornærmelse mot de tre rivalene. De har gode grunner til å være litt ustabile. At Arsenal blir grust av Liverpool er litt flaut. Uventet var det ikke. At United tapte mot Crystal Palace var skandaløst. Helt uventet? Nei. Uken har vært alt annet enn stabil for Solskjærs menn. Chelsea vant endelig, såvidt, mot … Norwich. Etter å ha fått bank av Manchester United og uavgjort mot Leicester. Det er alt annet enn godkjent. Uventet? Nei.

De tre lagene har et godt stykke tilbake til de stabile rammene som kreves for å være på topp. Tottenham har alt lagt til rette. Alt.

Uavgjort eller tap mot Newcastle vil være langt mer skandaløst enn Manchester Uniteds pinlige tap hjemme mot Crystal Palace. En knepen seier vil være et gufs av status quo; Den evige etterdilteren, som så gjerne vil – men ikke helt får det til.

En storseier? Det vil vise at laget mener alvor.

Newcastle satser på å «ta en Crystal Palace»

Newcastle skal laget banke om de skal ha noe i dette selskap å gjøre. Altså, i selskapet til Liverpool og Manchester City. Ikke spetakkelet som følger med TSINO-lagene («Top six in Name Only»). Newcastle er i fullstendig oppløsning, men vil her forsøke seg på en «samling i bånn». For laget vil en god prestasjon mot Tottenham være perfekt etter uker med rabalder i kulissene.

Akkurat slik Crystal Palace fikk en sårt etterlengtet opptur mot Manchester United. «Samling i bånn» må aldri undervurderes. Det er som en superkraft å regne – et fenomen som har felt storheter. Tottenham må unngå at Tottenham Hostpur Stadium blir som Slaget ved Thermopylene. Manager Steve Bruce mobiliserer. Dette kan være nettopp det slaget Newcastle trenger etter to ydmykende tap.

Det kan ikke Tottenham tillate seg. Ikke nå. Mest sannsynlig blir det en knepen Tottenham-seier, for laget vet sjeldent hvordan de skal vinne med mer enn ett mål, hvis de først vinner. Da jubles det for tre poeng, men noe tilførsel til håpets flamme blir det ikke. Et tap eller uavgjort vil være et tidlig dødsstøt som laget vanskelig kan komme tilbake fra. Selv så tidlig i sesongen.

Harry Kane feirer scoring mot PSV Eindhoven i Champions League. Foto: Action Foto Sport/Alamy
Harry Kane stod oppført i startoppstillingen mot Manchester City, men det var ikke mye vi så til storscoreren. Mot Newcastle har han mye å bevise. Foto: Action Foto Sport/Alamy

Selv en knepen seier blir svakt i den sammenheng. Det holder ikke om laget skal leke seg i toppen. For jeg gjentar: Da skal – og må – Newcastle knuses. Fortrinnsvis med Son tilbake i startoppstillingen etter endt karantene og de nyinnkjøpte i førersetet, sammen med en målkåt Kane og en Eriksen som har fokus og fremstår som at han oppriktig ønsker å være med for å ta Tottenham til neste steg, fremfor å skape drama klubben ikke trenger i denne fasen.

Det vil være en gylden anledning til å vise at årets sesong vil handle om tre lag. Ikke to.


Verdt å vite

  • Tottenhams nykommer Ndombele er ute med skade. Son Heung-min er tilbake fra karantene.
  • Lekkasjer hos Newcastle peker på kaos og misnøye hos spillere, som det hevdes ikke er godt nok instruert av manager Steve Bruce. Laget hadde denne uken oppvaskmøte.
  • Pochettino har snakket om litt uro i troppen og at alt ikke er som det skal være, mye grunnet overgangsrykter rundt Eriksen (for meg er det ingen gyldig unnskyldning).

2019søn25aug17:30søn19:3017:30 - 19:30 Tottenham - NewcastlePremier League 2019/20Kanal/strømmingTV 2 Sport Premium,TV 2 Sumo

Forrige artikkelFør kampen: – En realitetssjekk for Arsenal
Neste artikkelOppsummering runde 3: Fiaskohelg for Manchester United og Tottenham

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her