Evalueringen av VAR etter fire runder er gjennomført og fasiten er at det blant annet ble gjort fire feil. Det innrømmer dommersjef Mike Riley.

– Vi lærer hele tiden

Videoassistert dømming (VAR) er nytt i årets Premier League og det har skapt flere kontroverser. Nå som dommere, som sitter i et eget rom med tilgang til repriser fra flere kameravinkler, er der for å hjelpe dommeren på feltet forventes det perfeksjon. Så er ikke tilfellet, helt enda.

– Vi lærer hele tiden. Ved fire tilfeller burde dommen vært at det ble begått klar og åpenbar feil av dommeren, innrømmet dommersjef Mike Riley i møte med aksjonærer i Premier League. Samtidig var det tilfeller hvor VAR gikk inn og forbedret dømmingen.

Statistikken etter fire runder:

  • 227 tilfeller ble sjekket av VAR
  • Seks tilfeller hvor VAR medførte omgjøring av dommerens avgjørelse.

De fire tilfellene Riley påpekte var feil var:

  • Manchester City som ble snytt for straffe i kamp mot Bournemouth. David Silva ble tråkket på fotan av Jefferson Lerma.
  • West Ham snytt for straffe i kamp mot Norwich hvor Sebastian Haller ble felt av Tom Trybull.
  • Fabian Schars utligning for Newcastle mot Watford burde blitt annullert for hands.
  • Leicesters Youri Tielemans burde fått rødt kort for stempling av Callum Wilson.

Feil er med det gjort i under 2% av tilfellene, selv om flere lags fans nok vil påpeke at de mener det er gjort flere andre feil også.

Regelverket er slik at dommerne må ha gjort en «klar og åpenbar feil» før VAR overprøver en avgjørelse, noe som gjør flere tilfeller til et definisjonsspørsmål som fortsatt involverer menneskelig vurdering.

En bekymring som er reist er også at dommere kan ende opp med å ikke blåse der hvor det er litt tvil, og med det overlater situasjonen til VAR – som så ikke griper inn fordi feilen ikke er «klar og åpenbar», selv om det gjerne er vurdert at det kunne blitt blåst. En av årsakene til «klar og åpenbar»-formuleringen er å beholde flyten i spillet og kun gripe inn i ytterste konsekvens.

Som med alle nye regler og bruk av ny teknologi er det en tilpasningsfase. Dommersjef Riley sier utviklingen vil gå sin gang.

– Vi lærer kontinuerlig, det er det som er det fascinerende når dette prosjektet utvikler seg

Det er flere endringer i regelverket for årets Premier League. De kan du lese mer om her.

Forrige artikkelOversikt: Premier League-kamper runde 5
Neste artikkel– Lenge leve naiviteten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her