Et skadepreget Norwich sjokkerte Manchester City og vant 3-2. Best av alt: De gjorde det med sin herlige naive og offensive stil.

Norwich vet hvordan de ønsker å fremstå

Etter fem spilte serierunder innehar nyopprykkede Norwich 12. plass på tabellen. Tre av motstanderne har vært Chelsea, Liverpool og Manchester City. De har tviholdt på sin stil i møte med gigantene.

For lag med en klar plan og filosofi blir det raskt et spørsmål om identitet. Lag bestemmer seg for hvem de ønsker å være og hvordan de ønsker å fremstå. Norwich rykket opp og laget bestemte seg for å tviholde på den offensive stilen som sikret de opprykk.

Bevisstheten om eget lags identitet er det som ofte skiller de interessante lag fra de uinteressante og kjedelige. Lag som virrer rundt planløst drukner i mengden. Det er kjekkere når vi som seer vet hva vi kan forvente.

Norwich’ valg var et som ble beskrevet som litt vell naivt. Etter oppvisningen mot City sier jeg «lenge leve naiviteten».

Det har vært blandet drops på resultatfronten. I åpningskampen ble de feid av banen av Liverpool, en solid 3-1 seier mot kaotiske Newcastle, et tamt 0-2 tap mot West Ham og et fartsfylt 2-3 tap mot Chelsea. I femte serierunde sjokkerte Norwich med å slå regjerende mestere Manchester City og det var fullt fortjent.

I samtlige kamper har det vært lett å kjenne igjen Norwich. Dette er ikke kameleon-fotball og selv et langt skademareritt foran oppgjøret mot Manchester City endret ikke på filosofien.

– Det var vanskelig, men vi måtte levere mot kanskje verdens beste lag, og vi gjorde det med vår stil. Vi hadde full tro på at vi var kapabel til å nå noe ekstraordinært i dag, og vi viste fantastisk lagånd, uttalte manager Daniel Farke etter kampen.

Liverpool - Norwich. Foto: David Blunsden/ Action Plus
Salah fikk mye rom å leke seg i da Liverpool feide over Norwich i serieåpningen. Foto: David Blunsden/ Action Plus

Vi så det alt i første runde

Første serierunde var på mange måter et spørsmål om naivitet versus kynisme. Det var to ulike tilnærminger fra opprykkslagene Aston Villa og Norwich, som begge møtte topp seks-lag. Mens førstnevnte tydelig tilpasset seg motstander Tottenham og satset på tett defensiv struktur og lange baller, ga Norwich en god beng i at de møtte Liverpool og fosset fremover som om eget mål var muret igjen.

Begge filosofiene fikk seg en trøkk, for det ble tap til begge lag – selv om Aston Villa var nærmest poeng etter å lenge ha ledet mot Tottenham. Det var derimot dørgende kjedelig å se på Villa, mens Norwich sin kamikaze-stil var en fryd for nøytrale tilskuere. Det var ganske så enkelt å forelske seg i de gulkledde, som satset kompromissløst på en offensiv stil iblandet sjarm og arroganse.

De ble pulverisert av Liverpool. Samtidig var det en «god» måte å tape på. Norwich yppet seg mot kanskje verdens beste forsvar i den kampen.

– Det er viktig at vi klarer å holde på ballen. Hvis du parkerer bussen og bare forsvarer, får du ingen sjanse til å vise dine egne kvaliteter, sa Norwich-manageren før kampen.

Holder dette til fornyet kontrakt?

Det var vanskelig å se for seg at Norwich ikke kom til å rykke rett ned igjen med den stilen der, men samtidig støttet jeg det iherdig. Fotballspillere er underholdningsartister som får godt betalt, og vi betaler i dyre dommer for å se de i aksjon. Etter at Manchester City ble beseiret og en imponerende seier mot Newcastle er ikke nedrykk like åpenbart lenger. Laget kan overleve denne sesongen, mye takket være målmaskinen Pukki og åpenbaringen Todd Cantwell. Kampen mot Manchester City beviste også at troppen har bredde å ta av.

Trenere som sier «det handler om å vinne» og gjerne spiller destruktiv og kjedelig fotball som resultat, gjør ikke jobben sin overfor tilskuerne. Ei heller er det nok særlig artig for spillerne utpå banen – som ikke får vist frem hvem de er. Da fryder jeg meg mer over filosofien til Norwich. Et lag som tilsynelatende heller vil rykke ned som «seg sjæl» enn å bli værende ved å endre seg til et lag de ikke ønsker å være. Det er magisk det.

Etter seieren mot Manchester City kan mye tyde på at den «naive» stilen nettopp er hva som må til for å unngå nedrykk, selv om det fortsatt er en lang vei å gå mot de nærmere 40 poengene som behøves for å overleve. Det er lov å håpe og at Norwich-mentaliteten kan smitte over på samtlige lag fra topp til bunn. Finn din identitet og stå ved den i tykt og tynt.

Forrige artikkelVAR-statistikken etter fire runder: Feil i under 2% av tilfellene
Neste artikkelUEAFA Champions League-oversikt: Her vises 1. kamp i gruppespillet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her